Stefan & Max PALM

Posted by sverre on februari 4, 2018 in

Hey Stefan & Max!     -> in English below ->

Var kommer skidintresset ifrån, ifrån början?
– (Stefan) För mig så kommer skidintresset ifrån min pappa som åkte slalom tidigt. Fick mina första skidor med skruvad stålkant, Fisher och låga läder pjäxor när jag var sex.
Vi åkte mycket skidor i Sverige i början, uppe i Sälen speciellt. Alperna blev det senare när jag åkte dit med polarna på alla lov, vi hade förstående föräldrar som släppte iväg oss tidigt.
– (Max) Jag tror att mitt skidintresse kommer ifrån mina föräldrars jobb och och att jag alltid bott i en bergsmiljö med snö. Alltid åkt runt och hoppat och alltid sett upp till Sverre & Kaj, vilket jag gör fortfarande 🙂

Beskriv skillnaden i att bo i La Grave – Serre Chevalier eller  Chamonix.          – (Stefan) Stämningen i La Grave när man är ung och inte har barn är oslagbar! Det bara ligger skidåkning och klättring i luften alla är där för det eftersom det inte finns så mycket annat att göra. Serre ligger strategiskt bra för mycket bra skidåkning på andra små ställen och som vi alla vet att när snön finns så har det en skogsåkning som slår det mesta. lite mer familjärt än både Chamonix och La Grave. Både i Serre och La Grave var vi mer fransk integrerade. I Cham har vi en mer internationell kompis grupp med skönt häng om i bland lite stressigt på berget.

– (Max) Att bo i Chamonix tycker jag är det coolaste som finns! Mitt i, med alla berg runtomkring och alla enorma extrema åk som finns här!

Har ni liknande mentalitet/talanger eller är ni olika på något plan?
– (Stefan) Max och jag påminner nog mycket om varandra, jag ser mycket i hans vilja i hur jag var när jag var i hans ålder. Energin är den samma, och drivet! Max har mycket mer talang än vad jag hade, om det är för att allt utvecklats så de unga börjar på en helt annan nivå än vi eller om det bara är så att han är mycket bättre det vet jag inte.

– (Max) Jag tror jag och pappa har exakt samma mentalitet, jag är kanske lite galnare och gillar att gå stort. När vi gick till osteopaten i sommar så sa han att vi har exakt samma kropp när han tryckte på mig så sa han att det var som att trycka på en liten Stefan, ont på samma ställe och stel också he he.

Vad finns ALLTID med på resan?
– (Stefan) Mitt KASK pannband, musik och min lilla speaker ifrån Sony.

– (Max) Skateboarden finns alltid med mig. När vi ska på en snö resa så är alltid skidorna med såklart.

Finns det några klara mål för er?
– (Stefan) Jag vill fortsätta åka skidor på udda destinationer med bra skidåkning, har några nya platser i Japan och en del andra ställen som snart skall upptäckas. Jag brinner fortfarande för skidorna och speciellt att arbeta med kunder på berget åka bra snö och uppleva nya kulturer. Förra året blev det 206 skiddagar varav 185 med kunder. Inte illa efter 29 år i jobbet och 34 säsonger sedan 1984.

– (Max) Mina mål är så klart att vinna så mycket jag kan och bli världsmästare, men just nu är det att klara alla mina åk och köra så att jag känner mig nöjd och glad. Jag skulle vilja lära mig fler trick som dubbelflatspin och cork.

Vem är snabbast ner för Grand Montets? 

– (Stefan) Max utan tvekan, sen kanske Robina sedan Pia, jag är sist!

– (Max) Jag såklart.

Här är Max åk i helgen vid Freeride World Juniors in La Clusaz, han slutade 2:a denna gången.

 


 

Hey Stefan & Max!

Where did your passion for ski started?
– (Stefan) My dad told me early, I got my first skis and leather boots at an age of six. In the beginning we skied in Sweden, especially in Sälen. After that I went down to the alps with my buddies at every holiday, our parets was pretty cool to let us go at an age of 14.

– (Max) I believe my interest for skiing comes from my parets professions. Plus I’ve always lived in the mountains with lots of snow. Always loved to jump around, and two of my heros was Sverre & Kaj and they still are 🙂

Describe the difference in living in La Grave, Serre Chevalier or Chamonix.    –(Stefan) The vibe in La Grave when you are young, no kids, is unbeatable! It’s all about skiing and climbing, nothing else to do really. Serre has a great location for all kids of riding such as world class tree runs. Good family hang out. When living in La Grave and Serre Chevalier  we were more integrated in the french living, now in Chamonix it’s more about a big meltingpot, we have great company with a lot of nice friends here, event if it sometimes get’s a bit stressful while skiing.

– (Max) Living in Chamonix is super cool! In the middle of all these mountains with huge runs and extreme lines.

Does the two of you have similar mindset, or are you different in any way? –(Stefan) I believe we have a lot in common, I see myself in that age with the same everyday energy, in his  determination! Max is way more talanted than I ever was, if it’s due to a way earlier start on skis or if the fact that he is just so much better, I cant really tell.

– (Max) I think we botrh have the same mentality, maybe Im a little bit more crazy and likes to go bigger. When I visited the physio this summer he told me it was like treating a small Stefan, same style of pain in same areas, and stiff ha ha.

What do you never leave at home while travelling?                                                     –(Stefan) My KASK headband, great music and my small Sony speaker.

– (Max) My skateboard is always with me. When leaving for a ski trip, of course I bring my skis as well…

Do you have any specific future goals?                                                                –(Stefan) I want to continue ski odd destinations with great skiing. There is some places to visit in Japan for an example. I still have the same passion for skiing and especially to experience great travel, skiing and different cultures with my clients. Last season I skied 206 days, 185 of those was with clients. Not to bad after 29 years in the business and 34 seasons since 1984.

– (Max) My goals is of course to win as many events as possible, and to become Freeride World Champion. Right now it’s all about executing my runs with a great feeling and finishing with a smile of my face. There is a few tricks I want to learn as well, such double flatspin and corks.

So, whos is the fastest down the Grand Montets?                                              -(Stefan) Max without a doubt, followed by sis Robina, mom Pia and Im dead last.

– (Max) Me, of course.

Here is Max run from this weekend at the Freedride Junior Tour in La Clusaz, France.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *